(1 - 7 серпня Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування)

Як бути жінці, яка хоче повернутися на роботу, але з одного боку не  хоче  припиняти грудне вигодовування, а з іншого – впевнена, що поєднати роботу і годування груддю практично неможливо. Відразу відзначимо, що це не так.  Успіх у цій справі цілком і повністю залежить від її  рішучості. Багатьом мамам це відмінно вдається.

Чим доросліша дитина, тим успішніше збереження грудного вигодовування, адже у мами з малюком було більше часу для його налагодження. Тому краще не повертатися на роботу, особливо на повний робочий день, до тих пір, поки дитині не виповниться хоча б 16 тижнів.

Намагайтеся організувати розпорядок дня таким чином, щоб у матері була можливість погодувати дитину груддю один-два рази до відходу на роботу і два-три рази ввечері. У вихідні дні матері, які працюють, можуть годувати дитину протягом усього дня. Це допомагає підтримувати нормальний рівень лактації.  Для підтримки лактації  також дуже важливо зберегти нічні годування. Більше того, мама виявить, що після її повернення на роботу крихітка почне частіше прокидатися вночі, щоб поїсти.

Перебуваючи на роботі, старайтеся періодично зціджувати молоко, щоб стимулювати лактацію і запобігти затвердінню груді. У наші дні багато роботодавців надають матерям-годувальницям додаткові перерви, щоб вони могли зцідити молоко. Зціджуйте молоко двічі, якщо ваш робочий день триває більше 6 годин.

2015_07_31_001

Почніть заздалегідь готувати «молочний банк». Грудне молоко може зберігатися протягом 3 днів у холодильнику і від 4 до 6 місяців у морозильній камері. Перш ніж давати його дитині, слід понюхати молоко і спробувати на смак, щоб переконатися, що воно не скисло. Якщо ви розпочали використовувати пляшечку, яка зберігалася в холодильнику, то невикористане молоко через 2 години доведеться вилити. Більшість гарних молоковідсмоктувачів дозволяє зціджувати молоко безпосередньо в маленькі пляшечки з герметичними покришками. На них можна наклеїти етикетки і зберігати в морозильнику. Можна також використовувати форми для льоду, щоб заморожувати молоко окремими кубиками. Ці кубики загортаються в поліетиленову плівку і є порціями по 40-50 г, які можуть використовуватись нянею під час годування з соски.

Ніколи не додавайте тепле молоко в пляшечку з охолодженим чи замороженим молоком. Від цього воно швидше псується.

Пляшечку з грудним молоком спочатку давайте дитині тричі на тиждень. Багато дітей не беруть пляшечку від матері – вони розуміють різницю. Тому може знадобитися допомога батька, старших дітей чи няні. Молоко має бути теплим, оскільки малюк, якого досі годували тільки груддю, не звик до молока більш низької температури. Одні діти легко звикають до пляшечки, інші протестують, і потрібне терпіння, щоб привчити їх до неї.

Якщо дитина відмовляється брати соску, вийдіть на якийсь час із кімнати, де її годують (деякі діти відмовляються від пляшечки, якщо чують голос матері). Крім того, під час годування з соски можна тримати дитину в такому положенні, в якому не годують груддю. Наприклад, покласти її на коліна ногами до себе. В ідеальному випадку дитина перед поверненням на роботу матері повинна випивати щонайменше одну пляшечку молока на день.

Якщо малюк відмовляється їсти з пляшечки, слід спробувати для початку запропонувати йому іншу соску (наприклад, замінити круглу на анатомічну, або ортодонтальну). Соски з латексу м'якші за силіконові, деякі педіатри вважають, що до них легше звикнути.

Продумайте, як вирішити проблему з підтіканням молока. Можливо, матері доведеться запастися спеціальними прокладками (одноразовими або багаторазовими). Якщо здасться, що бюстгальтер для годування неприйнятний для носіння на роботі, придбайте більш відповідну модель. Такий бюстгальтер повинен бути виготовлений із натуральних матеріалів і в жодному разі не здавлювати груди.

Дотримуйтесь дієти для матерів-годувальниць. Це потрібно не тільки для вироблення молока, але і для підтримки  фізичних та емоційних сил матері.

Досвідчені мами,  успішно поєднуючи годування грудьми і роботу, сприймають це як частину свого способу життя.

Інформативно. Згідно з даними ВООЗ, "навіть невелике збільшення терміну годування грудьми могло б запобігти до 10% всіх випадків смерті дітей до п'яти років: Годування грудьми відіграє основну і іноді недооцінену роль у лікуванні та попередженні дитячих хвороб."

Обласний центр здоров’я