Код за ЄДРПОУ: 38395183 Україна, 11603, Житомирська обл., м. Малин, вул. Суворова, будинок 83Б
Комунальний заклад " Малинський міськрайонний центр первинної медико - санітарної допомоги"
Вітаю Вас Гість | RSS
Поділитися демо: Основні page
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 61
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
+1 демо: Основні page
Головна » 2015 » Липень » 21 » Чітка позиція профспілки
15:04
Чітка позиція профспілки

Чітка позиція профспілки

У Києві відбулося засідання Ради голів Вільної профспілки медичних працівників України (ВПМПУ). На ньому профспілкові лідери говорили про сучасне становище галузі, шукали шляхи вирішення наболілих проблем та окреслили план наступних дій. Поспілкуватися з головами ВПМПУ прийшов і міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. Дискусія щодо майбутнього української медицини була принциповою й відвертою – профспілківці говорили про нинішні реалії медичної галузі й ставили міністру незручні запитання.  Одне із таких запитань надійшло від голови незалежної профспілки медичних працівників Малинського району Галини Левичевої, яка разом зі своєю колегою Наталкою Недашківською приймали участь даному засіданні.     

   - Голова ВПМПУ Олег Панасенко у своєму вступному слові акцентував увагу на тому, що у демократичному суспільстві найефективніша модель співпраці профспілок, роботодавців і влади це соціальний діалог, - ділиться Галина Василівна. На жаль, в Україні його не можна назвати ефективним. Олег Панасенко у цьому контексті зазначив, що Галузева угода між Міністерством охорони здоров’я і профспілками не укладалася з 2010 року. Невже вона нам не потрібна і медики вже мають гідні умови праці та зарплату?

  Далі Олег Панасенко акцентував увагу на тому, що досить часто трудівники медичної галузі стають «рабами» керівників установ, і вони потребують захисту своїх прав.  Крім того, незалежним профспілкам доводиться захищати ще й медичні заклади, які хочуть закрити.  А також наші первинні осередки викривають корупцію і злочини, які заважають розвиватися медицині. Загалом у нинішніх умовах значення діяльності вільних профспілок зростає, бо від нас залежить як наше майбутнє, так і галузі в цілому. Тому ми продовжуємо свою активну роботу, готуємося й до акцій протесту, якщо вони будуть потрібні для збереження трудових колективів та медичних закладів,  а ще дбаємо про зростання своїх рядів. Бо ми розуміємо, що закриття лікарень призведе не тільки до збільшення безробіття, а й до зменшення населення країни.

- Затим  Олег Панасенко  торкнувся болючого для медиків питання реформування галузі, - продовжує розповідь голова незалежної профспілки медичних працівників Галина Левичева. Він з осторогою ставиться до ініціативи реорганізації медичних закладів і надання їм права вести господарську діяльність. Адже з одного боку це дає змогу лікарням самостійно заробляти й мати додаткові джерела фінансування, але з іншого – вони не зможуть повністю самі себе забезпечити.

  - Цікаво було почути думки про майбутнє медичної галузі безпосередньо від міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі, - продовжує ділитися враженнями Галина Василівна.   Він одразу ж наголосив на важливості співпраці профспілками й зауважив, що робити це доведеться  якщо не йому, то його наступникові.

Очільник Міністерства охорони здоров’я  назвав стан захищеності медичного працівника в Україні мізерним як у  фінансовому, так і в моральному плані. «Лікар має лікувати й отримувати за це гідну винагороду. Зараз ситуація складається так, що стан робочих місць і загалом становище лікарень щодня погіршується. Якщо ми нічого не змінимо, то вся система невдовзі зруйнується, сказав Олексадр Квіташвілі.» З цим, звісно, не могли не погодитися й профспілківці.

Водночас очільник МОЗУ вважає, що на ринку медичних послуг потрібно створити конкуренцію. При цьому Олександр Квіташвілі відверто зізнався, що це спричинить втрату робочих місць в одних медичних закладах, і появи їх у інших. Та чи зможуть на практиці безробітні медики гарантовано працевлаштовуватися? Це питання якраз дуже непокоїть профспілківців. Стосовно приватизації споруд, у яких розміщені медичні заклади, то міністр запевнив, що її не буде. Будівлі застарілі, а їхня експлуатація затратна. Нині можна звести нові приміщення, утримувати які буде набагато дешевше. 

Далі Олександр Квіташвілі зупинився на тому, що необхідно переходити на контрактну систему у медичній галузі. При цьому контракти повинні укладатися як між державою та медичним закладом, так і у них – з лікарями. Саме у реалізації цієї ініціативи міністерство й розраховує на допомогу профспілки.

«Контракт має передбачати безпосередній захист лікарів, наприклад, від ризику втрати роботи, – сказав міністр. – Медичні працівники також повинні мати можливість працювати одночасно у кількох місцях. Контракти – це добре і якраз у їхній розробці потрібна ваша допомога. Та й у закладів з’явиться легальна можливість заробляти гроші. Але це не означає, що відбудеться перехід на платну медицину. Ми хочемо ввести універсальний базовий пакет послуг, які держава оплачуватиме абсолютно усім. Він включатиме в себе надання невідкладної медичної допомоги, первинної медицини, звісно, всіх соціально небезпечних захворювань та лікування дітей до 3 років».

 Олександр Квіташвілі відповів і на запитання, яке задали йому задали представники незалежної профспілки медичних працівників Малинського району, а саме про дію Наказу МОЗ № 33 від 23 лютого 2000 року «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я.

- « Його потрібно відмінити взагалі,» - відповів міністр.

 

 

 

Переглядів: 460 | Додав: Expen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites